Artikelen

Februari 2012
Over Elance

Nederland telt  veel verschillende culturen en toch weten we weinig van elkaars cultuur af. Door je kennis te laten maken met verschillende interpretaties van cultuur, maar vooral met elkaar, streeft Elance ernaar hier verandering in te brengen. Kennis van jezelf, elkaar en de verschillende achtergronden zorgt voor meer inzicht in de maatschappij. En in jouw rol binnen deze maatschappij. Samen leven binnen de samenleving dus!

Stichting Elance richt zich op maatschappelijke ontwikkeling en empowerment van groepen jongeren en vrouwen. Hierbij staan kunst en cultuur, educatie, talentontwikkeling en diversiteit centraal. Zij gelooft in de wisselwerking tussen leren, maken en kijken. Elance wil zich voornamelijk richten op inspireren, leren en ontspanning. Elance wil een aanvullende en onderscheidende plaats innemen op de culturele markt in Nederland door actieve participatie van de vrouw en jongeren voorop te stellen en vernieuwend te organiseren.

Elance helpt jongeren en vrouwen uit Amsterdam  zich meer bewust te worden van hun kwaliteiten, vaardigheden en talenten. Dit doet zij door verscheidene activiteiten aan te bieden. Op deze manier wordt de horizon verbreed en talentontwikkeling bevorderd. Een voorbeeld van zo’n activiteit is het Meiden Maatjesproject.

Meiden Maatjesproject

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar, groei jij op tussen twee culturen en wil jij samen met een coach elke week leuke dingen doen terwijl je werkt aan jouw talenten, kansen en dromen? Meld je dan aan voor dit project!

Jij wordt gematched met een jonge vrouwelijke coach tussen de 18 en 30 jaar uit jouw stad. Deze coach wordt zelf ook gecoached door de projectleider. Jullie gaan samen een schooljaar lang wekelijks op stap, jullie ondernemen activiteiten gebaseerd op de volgende trajecten:

  • Blik op de toekomst > op zoek naar een studie of bijbaantje!
  • Kunst en cultuur > hoe creatief ben jij?
  • Vriendschap en relaties > wat is jouw ideale relatie?
  • Voeding en beweging > neem een proefles Zumba!
  • Cultuur en ik > bereid samen hapjes uit verschillende culturen!

Aan de slag met jouw talenten, kansen en dromen? Meld je aan bij: zaitoon@stichtingelance.nl of zie voor verdere informatie http://www.stichtingelance.nl

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Schulden

Ook van schulden en geldproblemen kan je een dip of depressie krijgen.
Als je schulden hebt geeft dat stress. Als de stress te lang duurt en er geen uitzicht is hoe je die schulden moet af betalen, kan je depressieve gevoelens en klachten krijgen.

Uit onderstaand artikel blijkt dat steeds meer Amsterdamse jongeren grote schulden krijgen.

Juli 2011

Amsterdamse jongeren hebben steeds vaker grote schulden. PvdA-wethouder Freek Ossel (armoede) maakt zich zorgen omdat steeds meer jonge stadgenoten hiermee kampen en de bedragen die ze moeten terugbetalen steeds hoger worden. De schulden variëren tussen de 300 en meer dan 25.000 euro, bevestigde hij donderdag naar aanleiding van een bericht in Trouw.

De gemeente heeft een inventarisatie gedaan aan de hand van budgetspreekuren bij 34 roc-scholen in de stad, waar in totaal zo’n 26.500 mbo-leerlingen op zitten. Zij kunnen op deze spreekuren leren hoe ze hun financiële problemen kunnen verminderen en voorkomen. Vorig jaar klopten zo’n 1000 scholieren tussen de 18 en 27 jaar oud hier aan voor hulp. Nog eens 1000 andere jongeren klopten volgens Ossel aan bij maatschappelijke instellingen.

Schuldenlast
De gemiddelde schuldenlast bij roc-leerlingen bedraagt 8700 euro bij ongeveer zes schuldeisers. Volgens de wethouder hebben veel jongeren geen idee hoe hoog hun last is en aan hoeveel mensen ze moeten betalen. ‘Ze staan aan het begin van hun volwassenheid meteen met 5-0 achter’, aldus de wethouder.

Veel bellen
Dat het zover kan komen, is volgens hem een combinatie van factoren. ‘De verleidingen zijn groot, bijvoorbeeld aanbiedingen van telefoontjes en andere zaken die je kunt kopen om erbij te horen. Daarnaast is het ook voor jongeren sexy om veel te bellen, want daarmee laat je zien dat je veel contacten hebt.’De wethouder telt daarbij nog op het huidige stelsel van studiefinanciering en het grote aantal kinderen dat thuis geen zakgeld krijgt, waardoor ze niet al jong met geld leren omgaan. ‘Ze hebben vaak geen idee van de waarde van geld. Dat gaat prima als je nog thuis woont, maar als je dan ineens voor jezelf moet zorgen, ben je helemaal niet voorbereid.’

Campagne
Ossel begint na de zomer een campagne om jongeren bewust te maken van de gevaren om in de schulden te raken. ‘We halen alles uit de kast wat we kunnen doen om dit tegen te gaan.’

Bron: Zorg&Welzijn Nieuwsbrief

Advertenties

Plaats je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: